Placki z kalafiora z sosem tzatziki

Martyna
Fit
18.09.2017 16:53
Placki z kalafiora z sosem tzatziki

🙂 Składniki na 5-6 porcji: – 1 kalafior (ok. 600-700g) – 1 mała cebula – 4 średnie jajka – 3 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej) – 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę – sól i pieprz – szczypta gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem Kalafiora myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Sos tzatziki Składniki: – 360g jogurtu naturalnego – 2 ogórki szklarniowe – 150ml śmietanki 30% – 3 ząbki czosnku – pół pęczka koperku – szczypta oregano – sól, pieprz Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne, następnie powstałe łódeczki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki na małym ogniu (pamiętając o zasadzie 1 łyżka = 1 placuszek) ok. 6-8 min, aż delikatnie się przyrumieni, następnie ostrożnie przy pomocy łopatki odwracamy je na drugą stronę. Jeżeli patelnia nam na to pozwala, smażymy bez tłuszczu, jeżeli nie, smażymy na minimalnej jego ilości. Wszelkie placki, placuszki na słono, czy słodko to idealny pomysł na śniadanie, lunch, czy przekąskę do pracy i szkoły. Cebulę drobno kroimy lub ścieramy na tarce, dodajemy do kalafiora.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/placki-kalafiora-sosem-tzatziki/