Jedzenie śliwek dostarcza nam wielu ważnych składników odżywczych.
Oprócz wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu, śliwki zawierają witaminę A, witaminę E i witaminy z grupy B.
Śliwki zawierają kwas chlorogenowy i katechinę – polifenole które działają antyoksydacyjnie.
Jedzenie śliwek poprawia nasze trawienie i wspiera apetyt.
Jeżeli szykujesz coś ciężkostrawnego jak np. bigos to warto dodać do niego suszonych śliwek.
Dzięki temu unikniesz wzdęć, a Twoja potrawa nabierze bardzo ciekawego smaku.
Suszone śliwki są zdrowsze od owoców świeżo zerwanych z drzewa – zawierają kilkukrotnie więcej witaminy A niż świeże owoce, a także mają większą zawartość fosforu, błonnika i żelaza.
Pamiętaj jednak, że suszone śliwki są bardziej kaloryczne w 100 g znajduje się ok 270 kcal.
Suszone śliwki spożywane regularnie zmniejszają ryzyko złamań kości i wystąpienia osteoporozy.
Wystarczy zjeść kilka śliwek każdego dnia aby poprawić gęstość kości.
Odmian śliwek są tysiące, także jest z czego wybierać.
To świetny dodatek do ciast, pierogów czy knedli.
Ze śliwek można także przygotować pyszne powidła i marmolady.
Śliwki idealnie nadają się też do produkcji różnych trunków.
Najpopularniejszym trunkiem w Polsce jest zdecydowanie śliwowica.