Torcik z kremem bez pieczenia

Anna
Ciasta
13.09.2017 9:35
Torcik z kremem bez pieczenia

Krem budyniowy: - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru - 750 ml mleka - 200 g masła - 4 łyżki cukru Mus truskawkowy: - 500 g truskawek - 3 - 4 łyżki cukru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 galaretka truskawkowa Masa śmietanowa: - 330 ml śmietany 30% - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki żelatyny w proszku - 5 łyżek zimnej wody - Truskawki oczyścić z szypułek, przekroić na mniejsze cząstki i gotować z dodatkiem cukru i soku z cytryny do czasu, aż się rozpadną i nie będzie surowych truskawek. - Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec małymi porcjami dodawać wystudzoną żelatynę i miksować na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się żelatyny ze śmietaną. Ciasto należy robić w formie o wysokości 7 cm, gdyż ja zrobiłam w niższej i cała galaretka mi się nie zmieściła, niewątpliwie odrobinę wpłynęło to na ostateczny wygląd ciasta. Wystudzony mus wyłożyć na biszkopty tak, aby mus z truskawek był również w przestrzeniach między nimi. W znanej sieci można jeszcze dostać w rozsądnej cenie świeże truskawki, nie są one tak aromatyczne, jak w sezonie, ale w tym cieście sprawdzają się doskonale. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać z galaretką, aż się ona całkowicie rozpuści (nie gotować). Mój torcik z kremem jest z dodatkiem borówek i truskawek, ale możecie również użyć innych niezbyt kwaśnych owoców. - Krem rozsmarować na herbatnikach i na wierzchu lekko dociskając ułożyć w 1 cm odstępach biszkopty. Połączenie kremu z musem truskawkowym, bitą śmietaną, galaretką i owocami sprawia, że trudno zatrzymać się na zjedzeniu tylko jednego kawałka. Pyszny niezbyt słodki torcik z kremem budyniowym to wspaniałe ciasto bez pieczenia na deser. Dodatkowo: - 10 ładnych truskawek - 1 szklanka borówek - 2 galaretki truskawkowe Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/09/torcik-z-kremem-bez-pieczenia.html