Substancja słodząca erytrytol jest uznawana za najzdrowszy zamiennik cukru.
Nie dość, że nie szkodzi zdrowiu to jeszcze ma na nie pozytywny wpływ.
Erytrytol należy do tej samej rodziny co inne substancje słodzące takie jak sorbitol czy ksylitol.
Występuje w przyrodzie np. w pyłkach kwiatów, w owocach, algach morskich i niektórych grzybach.
Erytrytol jest otrzymywany w drodze fermentacji.
Właściwości:
- nie powoduje próchnicy – pomaga w w zachowaniu mineralizacji zębów,
- jest bezkaloryczny,
- ma prawie zerowy indeks glikemiczny - idealny dla osób chorych na cukrzycę,
- nie jest metabolizowany w naszym organizmie,
- usuwa nadmiar wolnych rodników z organizmu,
- nie uzależnia.
W smaku erytrytol jest podobny do cukru – jest jednak trochę mniej słodki.
Jako słodzik występuje w postaci drobnych kryształków jak cukier.
Można go używać tak samo jak zwykły cukier:
- można słodzić kawę, herbatę i inne napoje,
- można dodawać do pieczenia, gotowania i np. do deserów.