Dzisiaj zaprezentujemy kilka ciekawych porad jak przechowywać różne produkty w kuchni.
#1 ZIEMNIAKI – ziemniaki które długo leżą w worku tracą część witaminy C i skrobi, w konsekwencji ich smak pogarsza się. Pamiętaj także, aby ziemniaki nie leżały zbyt długo w wodzie przed rozpoczęciem gotowania – tracą wtedy najwięcej wartości.
#2 PRODUKTY SYPKIE – jeżeli chcesz zabezpieczyć produkty sypki przed szkodnikami to włóż do każdego opakowanie kilka liści laurowych. Ten sposób świetnie sprawdza się z mąką, ryżem czy kaszą.
#3 CIASTO – upieczone ciasto nie wyschnie zbyt szybko jeżeli przykryjesz je lnianą ściereczką.
#4 WŁOSZCZYZNA – włoszczyznę warto zawinąć w folię aluminiową i przechowywać w lodówce. Dzięki temu będzie świeża przez długi czas.
#5 ŻÓŁTY SER – żółty ser nie będzie robił się twardy na brzegach jeżeli posmarujesz je prawdziwym masłem.
#6 AWOKADO – pamiętaj, żeby nie usuwać pestki po przekrojeniu awokado. Dzięki temu dłużej będzie świeże.
#7 CIASTO DROŻDŻOWE – jeżeli po wyrośnięciu ciasta nie możesz od razu zająć się jego obróbką i dalszym pieczeniem to przykryj je zwilżonym pergaminem.