Cukier odpowiada za wiele chorób i schorzeń, z którymi mamy coraz częściej do czynienia. Wiedząc, że dodawany jest praktycznie do wszystkiego, warto świadomie zrezygnować z jego stosowania.
Cukier można zastąpić innymi produktami. W większości są one dużo mniej szkodliwe niż cukier, jednak również zawierają sporo kalorii.
#Cukier kokosowy
Cukier ten jest dość kaloryczny, jednak w porównaniu do zwykłego cukru ma niski indeks glikemiczny. Nie podnosi tak gwałtownie poziomu cukru we krwi, dzięki temu zasługuje na miano zdrowego zamiennika.
#Słód jęczmienny
Ten produkt można dodawać do pieczenia – nadaje wypiekom ciekawy smak i chrupkość. Dodatkowo przyspiesza metabolizm, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia wzrok.
#Syrop z agawy
Syrop ten również jest kaloryczny, jednak jest też dużo słodszy niż cukier. Dzięki temu użyjesz go dużo mniej. Zawiera również potas, wapń i żelazo.
#Melasa
Zawiera witaminy i minerały, a smakiem do złudzenia przypomina zwykły cukier.
#Stevia
Jest kilkadziesiąt razy słodsza, a przy tym zawiera znikomą ilość kalorii. Nie podnosi cukru we krwi, co czyni ją liderką wśród zamienników cukru.
#Syrop klonowy
Zawiera mniej kalorii od cukru i jest bardzo słodki. Warto dodawać go do deserów zamiast cukru, kiedy mamy ochotę zaszaleć z kaloriami.