Tarta z cukinią i wędzonym łososiem

Ewa
Przekąski
12.03.2018 9:11
Tarta z cukinią i wędzonym łososiem

Pyszna:) Spód: 200 g mąki 115 g masła 4 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 1 nieduża cukinia 125 g wędzonego na gorąco łososia 3 duże jajka 200 ml śmietany 36% pęczek szczypiorku pół pęczka natki pietruszki ok. 75 g sera cheddar 1-2 łyżki oliwy z oliwek zioła prowansalskie pieprz Dodajemy podzielonego na kawałki łososia, podpieczoną cukinię, posiekany szczypiorek oraz pietruszkę i starty na tarce cheddar. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, przesypujemy fasolę lub groch i tak obciążoną tartę podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30-35 minut. Do tej pory jadłam kilka tart wytrawnych, ale ta to mój zdecydowany nr 1 jak na chwilę obecną. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i boki formy na tartę (śr. 23cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy na około 5 minut do piekarnika, aż cukinia nieco zmięknie. Doprawiamy pieprzem (solić nie trzeba, zarówno łosoś jak i cheddar są słone), mieszamy i przelewamy na podpieczony spód.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/03/12/tarta-z-cukinia-i-wedzonym-lososiem/