W obecnych czasach większość z nas posiada w domu lodówką.
Większą lub mniejszą, zwykłą lub nowoczesną z zaawansowaną technologią i różnymi „bajerami”.
Lodówkę, a właściwie chłodziarkę wynaleziono w Australii, a wynalazca nazywał się James Harrison.
Już w 1862 roku trafiła ona do sprzedaży, jednak do domów „zwykłych” ludzi pierwsze lodówko chłodziarki trafiły dopiero w 1913 roku w USA.
Obecnie chyba każda lodówka ma też zamrażarkę.
Lodówkę z zamrażarką wynaleziono w 1939 roku.
Pierwszą firmą, która wprowadziła ją do sprzedaży była Electrolux.
Na pewno część z Was ma lodówkę tej firmy u siebie w domu.
Większość z nas nie zastanawia się nad przechowywaniem rzeczy w lodówce.
Często po prostu układamy w niej produkty i na tym koniec.
Jednak jest kilka kwestii, które warto wiedzieć.
Dzięki temu żywność będzie dłużej świeża, a także będzie znacznie smaczniejsza.
CZY MOŻNA WKŁADAĆ GORĄCE RZECZY DO LODÓWKI?
Do lodówki nigdy nie wkładajmy gorących rzeczy.
Czołowi producenci sprzętu – lodówek nie rekomendują tego typu rozwiązań, ponieważ mogą one wpłynąć na żywotność sprzętu.
Często nawet w instrukcjach dołączanych do lodówek można znaleźć wzmiankę o tym, że gorącą żywność należy ostudzić do temperatury pokojowej zanim włożymy ją do lodówki.
Podsumowując nie wkładaj gorących rzeczy do lodówki.
Potrawy lekko ciepłe i w małych ilościach możesz umieszczać w lodówce, ponieważ nie wpłynie to na zmianę jej pracy.
ROZMRAŻANIE LODÓWKI
Większość nowoczesnych lodówek ma system No Frost dzięki któremu na ściankach w środku nie zbiera się lód.
Jeżeli Twoja lodówka nie ma tego systemu to pamiętaj, aby raz na rok całkowicie rozmrozić lodówkę.
TEMPERATURA WEWNĄTRZ LODÓWKI
Zwróć uwagę na to, że w lodówce im niższa półka, tym niższa temperatura.
Dlatego warto zwracać na to uwagę i na niższych półkach umieszczać produkty, które są najbardziej narażone na zepsucie.
Pamiętaj także, aby takie produkty umieszczać głębiej z dala od drzwiczek.
Podczas otwierania lodówki wpada podmuch ciepłego powietrza, które może spowodować szybsze psucie się produktów.
To właśnie z tego powodu nie powinno się trzymać jajek na drzwiach lodówki – mimo że często są w nich gotowe miejsca – koszyczki.
Pamiętaj, aby na górnych półkach nie przechowywać warzyw, owoców i produktów mlecznych, które najbardziej narażone są na zepsucie się.
Na górze warto przechowywać dżemy, produkty hermetycznie zamknięte oraz te z długą datą przydatności do spożycia.
Półka czy szuflada znajdująca się zaraz nad zamrażarką to najlepsze miejsce do przechowywania produktów mlecznych, mięsa, ryb itp.
Na środkowych półkach lodówki powinno się przechowywać masła, sery, otwarte produkty, suche kiełbasy, a także jaja.
Na drzwiczkach nie powinno się trzymać soków czy mleka.
Dla wielu z nas jest to idealne miejsce ponieważ tylko tam mieszczą się wysokie produkty (w większości lodówek tak właśnie jest).
Jednak podczas otwierania lodówki produkty na drzwiach wpadają w temperaturę pokojową, a po chwili znowu znajdują się w dużo chłodniejszych warunkach.
Przez takie nagłe zmiany temperatur produkty psują się szybciej.
W CZYM PRZECHOWYWAĆ RÓŻNE PRODUKTY?
Większość z nas wykorzystuje do tego celu plastikowe pudełka.
To dobre rozwiązanie jednak trzeba pamiętać, aby używać pudełek wykonanych z odpowiedniego materiału.
Zawsze na odwrocie pudełka znajdziecie infografikę, która powie Wam co to za pojemnik.
Infografika przedstawia trójkąt z cyferką w środku.
Cyfra 2 lub 5 oznacza plastik uważany za jeden z najbezpieczniejszych.
W innych przypadkach do żywności mogą przenikać różne szkodliwe substancje, które potem zostaną przez nas zjedzone.
Warto zainwestować w szklane pojemniki, które nie wchodzą w żadne reakcje z jedzeniem.
Są bezpieczne i często można wykorzystać je do podgrzewania jedzenia w kuchence mikrofalowej.
TO WARTO WIEDZIEĆ
JAK ZADBAĆ O ZAPACH W LODÓWCE?
Czasami zdarza się tak, że z naszej lodówki bardzo brzydko pachnie.
Dlatego warto wykorzystać produkty, które świetnie pochłaniają zapachy.
Wybierz coś z poniższej listy, wysyp na talerzyk i włóż go do lodówki:
- świeża kawa,
- fusy po kawie,
- suche fusy po herbacie,
- soda oczyszczona,
- brykiet drzewny,
- żwirek dla kota.
Dzięki temu brzydkie zapachy będą na bieżąco pochłaniane.
Pamiętaj o regularnym myciu półek i szuflad.
Warto do tego celu wykorzystać zwykłą wodę zmieszaną z octem.
Zapach octu szybko wyparuje, a skutecznie usunie wszelkie bakterie, które odpowiadają z rozwój pleśni.