Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

60 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: – 500 g ziemniaków (waga surowych po obraniu) – 1 jajko rozmiar L – ok 150 g mąki + dodatkowa do formowania – szczypta soli – 250 g śliwek węgierek – 1 płaska łyżeczka cynamonu – 3 łyżki cukru pudru – 4 łyżki masła – 2 łyżki bułki tartej – 4-6 łyżek śmietany Przygotowanie: Polecam Ci także: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – kluski leniwe na słodko Przygotowanie: Ciasto powinno być zwarte ale jeszcze lekko klejące, jednak nie dodawajcie nadmiernej ilości mąki bo ciasto stanie się twarde. Oddzielajcie kawałki ciasta wielkości orzechów włoskich, formujcie kulę i rozpłaszczcie ją w dłoniach tak aby móc zakleić ciastem śliwkę. To własnie te małe śliwki są najlepsze do przetworów oraz takich dań na knedle ze śliwkami. Mieszankę dodawajcie do środka śliwek – około 1/4 łyżeczki do każdej śliwki. Oprószcie blat mąką, dłonie także powinny być suche i mocno opruszone mąką przed formowaniem każdego z knedli. W rondelku rozpuścić masło i dodać bułkę tartą i płaską łyżeczkę cukru z cynamonem. Knedle wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, podawać polane śmietanką oraz bułką tartą z masłem. Ja celowo wybierałam te mniejsze śliwki, aby moje knedle wyszły małe i zgrabne, takie wolę 🙂 Śmietanę posłodzić (jeśli jeszcze został Wam cukier z cynamonem możecie użyć jego), do uzyskania odpowiedniej dla Was słodyczy śmietanki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/knedle-ze-sliwkami/