Pudding z tapioki z korzennym musem dyniowym

Łukasz
Śniadania
17.01.2015 8:48
Pudding z tapioki z korzennym musem dyniowym

Przepis

Pudding z tapioki (na 4-5 porcji):

2 puszki mleka kokosowego (800 ml)

pół szklanki kulek tapioki (około 100 g)

2 łyżki cukru/ksylitolu lub innego słodu

kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii

Korzenny mus dyniowy:

1 szklanka purée z uprzednio upieczonej dyni

2 łyżki syropu klonowego lub miodu

1 płaska łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki goździków

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki imbiru

Kulki tapioki wsypać do garnka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na 1h. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz cukier i wstawić na ogień. Gotować przez około 10-15 minut, aż otrzymamy budyniową konsystencję, a tapioka stanie się miękka. Garnek wstawić do zimnej wody celem przestudzenia, a następnie poprzekładać wszystko do szklanek lub słoiczków. Wszystkie składniki na mus wymieszać i polać nim gotowy pudding. Jeść na ciepło lub wstawić na kilka godzin do lodówki. Obie wersje są równie smaczne. ;)