Przepis
Pudding z tapioki (na 4-5 porcji):
2 puszki mleka kokosowego (800 ml)
pół szklanki kulek tapioki (około 100 g)
2 łyżki cukru/ksylitolu lub innego słodu
kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
Korzenny mus dyniowy:
1 szklanka purée z uprzednio upieczonej dyni
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
Kulki tapioki wsypać do garnka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na 1h. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz cukier i wstawić na ogień. Gotować przez około 10-15 minut, aż otrzymamy budyniową konsystencję, a tapioka stanie się miękka. Garnek wstawić do zimnej wody celem przestudzenia, a następnie poprzekładać wszystko do szklanek lub słoiczków. Wszystkie składniki na mus wymieszać i polać nim gotowy pudding. Jeść na ciepło lub wstawić na kilka godzin do lodówki. Obie wersje są równie smaczne. ;)