Przepis
Konfitura z cebuli to świetny dodatek do domowych pasztetów,mięs i wędlin.Znakomicie również sprawdza się do wielkanocnej białej kiełbasy.
Konfitura z cebuli
Składniki:
1 kg cebuli czerwonej
1-2 łyżki masła
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/4 szklanki octu winnego
4 łyżki rodzynek
1/2 szklanki cukru
łyżka ziaren gorczycy
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzewamy masło.Wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i dusimy pod przykryciem około 30 minut.Dodajemy cukier i co jakiś czas mieszając dusimy tak długo,aż cebula zmięknie i stanie się złocista.Trwa to około 1 godziny.Następnie dodajemy rodzynki,gorczycę,ocet winny i wino.Dość często mieszając gotujemy,aż zacznie wyraźnie gęstnieć.Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.Szczelnie zamykamy.Przed podaniem po wyjęciu ze słoiczka należy lekko podgrzać konfiturę.