Tarta z łososiem i szpinakiem

Ewelina
17.08.2013 19:20
Tarta z łososiem i szpinakiem

Przepis

Składniki, 8 porcji:

• 1/2 porcji ciasta kruchego z tego przepisu

• 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)

• 400 g filetów z łososia

• 1 łyżeczka oliwy z oliwek

• 2 łyżki tartego Parmezanu

• sól morska i grubo mielony lub młotkowany czarny pieprz

Sos:

• 50 g masła

• 50 g mąki (5 łyżek)

• 500 ml mleka

• 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%

• 1 jajko

Przygotowanie:

Spód z ciasta kruchego przygotować i upiec jak w tym przepisie. Spód ostudzić.

Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać łodyżki pozostawiając same liście. Połowę szpinaku włożyć na dużą patelnię i podgrzewać na większym ogniu mieszając, aż zwiędnie, zdjąć z patelni i ostudzić. To samo zrobić z drugą połową szpinaku. Szpinak odcisnąć dokładnie z wody i grubo posiekać. Mrożony szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody, posiekać.

Filety z łososia opłukać, odciąć skórę i pesetą wyjąć ości. Oprószyć solą i posmarować oliwą z oliwek, zgrillować, ugotować na parze lub w mleku (nie przesuszyć łososia, ma być soczysty i miękki).

Przygotować sos: na małym ogniu w głębokiej patelni lub w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i stopniowo wlewać mleko, dokładnie mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze przez kolejne 2 - 3 minuty, aż sos będzie gładki. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (standardowy program, grzanie góra i dół). Na upieczony i ostudzony spód wyłożyć mięso łososia na przemian ze szpinakiem oraz sosem. Posypać tartym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni a sos nieco stężeje. Tartę można odgrzewać w kolejnych dniach. Możną ją też zamrażać (najlepiej w kawałkach).