tarta ze szpinakiem

Joanna
Obiad
28.01.2016 10:31
tarta ze szpinakiem
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

•składniki :

1,5 szklanki mąki

½ kostki masła / margaryny [ ewentualnie olej ]

1 jajko

2-4 łyżki zimnej wody

sól, pieprz kolorowy

feta / biały ser [ dla zwolenników na słono – polecam fetę ]

czosnek

szpinak [ może być mrożony – ½ opakowania ]

Przepis

wykonanie:

mąka + woda + jajko + sól = ciasto, nie ugniatamy za długo, po czym wkładamy do lodówki na min. ½ godziny. [ często wykonuję ciasto z podwójnej porcji i 1 część wkładam do zamrażarki i mam gotowe na raz następny ] W międzyczasie na rozgrzaną patelnię na odrobinę oleju wrzucamy rozgnieciony przez praskę czosnek, po chwili szpinak. Czekamy aż woda odparuje w przypadku szpinaku mrożonego. Dodajemy pieprz kolorowy, sól, [ w przypadku wyboru sera feta proponuje już soli nie dodawac ], następnie po zdjęciu patelni z ognia mieszamy szpinak z serem. Ciasto wykładamy do foremki, [ ja preferuję foremki silikonowe, w tym przypadku okrągła o średnicy 20 cm ], na wierzch dajemy szpinak z serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 20 minut. I gotowe.

Smacznego !