- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
•składniki :
1,5 szklanki mąki
½ kostki masła / margaryny [ ewentualnie olej ]
1 jajko
2-4 łyżki zimnej wody
sól, pieprz kolorowy
feta / biały ser [ dla zwolenników na słono – polecam fetę ]
czosnek
szpinak [ może być mrożony – ½ opakowania ]
Przepis
wykonanie:
mąka + woda + jajko + sól = ciasto, nie ugniatamy za długo, po czym wkładamy do lodówki na min. ½ godziny. [ często wykonuję ciasto z podwójnej porcji i 1 część wkładam do zamrażarki i mam gotowe na raz następny ] W międzyczasie na rozgrzaną patelnię na odrobinę oleju wrzucamy rozgnieciony przez praskę czosnek, po chwili szpinak. Czekamy aż woda odparuje w przypadku szpinaku mrożonego. Dodajemy pieprz kolorowy, sól, [ w przypadku wyboru sera feta proponuje już soli nie dodawac ], następnie po zdjęciu patelni z ognia mieszamy szpinak z serem. Ciasto wykładamy do foremki, [ ja preferuję foremki silikonowe, w tym przypadku okrągła o średnicy 20 cm ], na wierzch dajemy szpinak z serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 20 minut. I gotowe.
Smacznego !