Sernik z brzoskwiniami

Elżbieta
Ciasta
15.02.2016 14:15
Sernik z brzoskwiniami

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki

250 gram margaryny

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

SER:

1/2 kg sera białego twarogowego

4 jajka

pół szklanki cukru pudru

1 budyń śmietankowy

150 gram masła

PIANA:

5 białek

1 szklanka cukru

1 puszka brzoskwiń

Przepis

Ciasto: z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Połowę dać do zamrażalnika na kruszynkę, a połowę wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Ser zmielić przez maszynkę dwa razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, potem dodać zmielony ser, budyń śmietankowy i na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek, dobrze wymieszać.

Ser wyłożyć na ciasto. Osączyć brzoskwinie, pokroić w kostkę i wyłożyć na ser. Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru , wyłożyć na brzoskwinie. Pianę dobrze rozsmarować na brzoskwiniach. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na grubej tarce na pianę.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ponad godzinę.