Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
250 gram margaryny
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SER:
1/2 kg sera białego twarogowego
4 jajka
pół szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
150 gram masła
PIANA:
5 białek
1 szklanka cukru
1 puszka brzoskwiń
Przepis
Ciasto: z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Połowę dać do zamrażalnika na kruszynkę, a połowę wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
Ser zmielić przez maszynkę dwa razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, potem dodać zmielony ser, budyń śmietankowy i na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek, dobrze wymieszać.
Ser wyłożyć na ciasto. Osączyć brzoskwinie, pokroić w kostkę i wyłożyć na ser. Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru , wyłożyć na brzoskwinie. Pianę dobrze rozsmarować na brzoskwiniach. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na grubej tarce na pianę.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ponad godzinę.