cukru wanilinowego (16g) 3 łyżki cukru zwykłego 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia Placuszki z serka wiejskiego – Wykonanie: Wrzucić do miseczki, dodać 1 jajko, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżki cukru zwykłego, 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (przesianej przez sitko), pół łyżeczki proszku do pieczenia (przesianego przez sitko), a następnie całość wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Po więcej przepisów zapraszam tutaj: Placuszki i naleśniki Placuszki z serka wiejskiego – Składniki: 1 opakowanie serka wiejskiego (takiego w granulkach) – ok. 200g 1 opak. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcję ciasta (u mnie 2 stołowe łyżki szły na 1 placuszka – ostatecznie powstało 6 placuszków) i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Idealnie smakują z dżemem wiśniowym i cukrem pudrem, ale śmiało można je podawać z ulubionymi owocami :)