- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
50 gram masła
50 gram cukru
150 ml mleka
500 gram mąki
1 opakowanie suchych drożdzy
½ łyżeczki soli
2 jajka
nutella
Przepis
Masło roztapiamy w rondelku z dodatkiem cukru oraz mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
W dużej misce łączymy mąkę, suche drożdże, pół łyżeczki soli oraz 2 jajka. Całość dokładnie mieszamy i łączymy ze wcześniej podgrzanym masłem. Tak przygotowane składniki wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Gdy już nasze ciasto drożdżowe wyrośnie przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na cienkie ciasto.
Na całej powierzchni naszego ciasta rozsmarowujemy nutellę. Ciasto nacinamy wzdłuż i wszerz, tak aby utworzyło średniej wielkości kwadraty (16 kawałków).
Tak przygotowane kawałki przekładamy do podłużnej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (patrz wideo).
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez około 40 minut.
I gotowe.
Ciasto należy odstawić do schłodzenia i możemy się nim częstować.
Smacznego