Odrywane ciasto z nutellą

Ewelina
Ciasta
04.09.2017 15:45
Odrywane ciasto z nutellą
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

50 gram masła

50 gram cukru

150 ml mleka

500 gram mąki

1 opakowanie suchych drożdzy

½ łyżeczki soli

2 jajka

nutella

Przepis

Masło roztapiamy w rondelku z dodatkiem cukru oraz mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #1

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #2

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #3

W dużej misce łączymy mąkę, suche drożdże, pół łyżeczki soli oraz 2 jajka. Całość dokładnie mieszamy i łączymy ze wcześniej podgrzanym masłem. Tak przygotowane składniki wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #4

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #5

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #6

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #7

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #8

Gdy już nasze ciasto drożdżowe wyrośnie przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na cienkie ciasto.

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #9

Na całej powierzchni naszego ciasta rozsmarowujemy nutellę. Ciasto nacinamy wzdłuż i wszerz, tak aby utworzyło średniej wielkości kwadraty (16 kawałków).

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #10

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #11

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #12

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #13

Tak przygotowane kawałki przekładamy do podłużnej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (patrz wideo).

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #14

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #15

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez około 40 minut.

I gotowe.

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #16

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #17

Ciasto należy odstawić do schłodzenia i możemy się nim częstować.

Smacznego

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #18

Zdjęcie Odrywane ciasto z nutellą #19