Cynamonowo-orzechowe ciasto odrywane

Krzysztof
Przepisy
19.11.2014 20:23
Cynamonowo-orzechowe ciasto odrywane

Przepis

Skład.

60 dag mąki

1 pełna szklanka mleka (250ml)

4 dag drożdży

4 łyżki masła

2 jaja

5 łyżek białego cukru

70g masła

1/2 szklanki cukru brązowego

2 łyżeczki cynamonu

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich i laskowych

Zaczynamy.

Mleko podgrzewamy. Odlewamy kilka łyżek, kruszymy do nich drożdże, dodajemy łyżkę cukru białego i mąki, rozprowadzamy i odstawiamy pod przykryciem aby rozczyn wyrósł.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pozostały cukier biały, pozostałe ciepłe mleko a także wyrośnięty rozczyn. Mieszamy dłonią. Na koniec dodajemy stopione i przestudzone masło.

Zagniatamy elastyczne ciasto (wychodzi niezbyt gęste). Gdy ciasto będzie już "odchodziło" od rąk i miski posypujemy je delikatnie mąką i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy, studzimy. Następnie dodajemy do niego cukier brązowy i orzechy. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na obficie podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokątny placek o wymiarach ok. 30x20cm. Całość smarujemy nadzieniem orzechowym. Następnie placek kroimy na 3 pasy równej szerokości (ok 10cm). Układamy powstałe pasy jeden na drugim. Następnie znów kroimy je na mniejsze kawałki (o szerokości formy keksówki jaką posiadamy) i układamy je w formie tak, aby na przemian znajdowało się ciasto i nadzienie.

Ciasto w keksówce odkładamy na kilkanaście minut aby podrosło. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 40minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną