Babeczki Małpki

Desery

04.09.2017 11:12

Babeczki Małpki

Składniki na ciasto (10 większych babeczek): 1 szklanka mleka 125 g masła 1 szklanka cukru 4 łyżki powideł lub dżemu z czarnej porzeczki 2 pełne łyżki miodu (prawdziwego) 1 czubata łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko (wielkość L) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej Kiedy sama byłam uczennicą nie cieszyłam się za bardzo z końca wakacji, ale Mama zawsze przygotowywała dla nas jakieś smakołyki na osłodę trudnych początków ; ) Babeczki małpki przygotowane na bazie murzynkowego ciasta są tak sympatyczne, że na pewno spowodują uśmiech na twarzach najmłodszych i nie tylko! : ) 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie posiekane bakalie, orzechy, gorzka czekolada Składniki do dekoracji: biszkopty cukier puder kakao woda Mleko, masło, cukier, powidła lub dżem, miód, kakao i cynamon zagotować. Masę przelać do papilotek na muffinki i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15- 20 minut, do czasu aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Na środku babeczki ułożyć biszkopt (aby przykleił się do babeczki od spodu posmarować go lukrem). Kolejny biszkopt przekroić na pół i przykleić na lukier uszy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/babeczki-malpki/