Składniki
Składniki na spód:
2 jajka (o temperaturze pokojowej)
szczypta soli
55 g drobnego cukru
25 g mąki pszennej tortowej
15 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao
Składniki na masę serową:
8 jajek
115 g cukru pudru
1000 g twarogu (wiaderkowy)
250 g serka Ricotta
35 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
200 ml śmietany kremówki (30%)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
350 g Nutelli
Składniki na polewę:
4 łyżki Nutelli
50 ml kremówki (30%)
1 łyżka masła
Przepis
Wykonanie spodu:
Piekarnik nagrzałam do temperatury 170°C góra/dół.
Papierem do pieczenia wyłożyłam tylko spód tortownicy. Boków niczym nie smarowałam.
Do miski przesiałam i zmieszałam obie mąki i kakao. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę dodając partiami cukier. Łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Kiedy piana była już sztywna i lśniąca, zmniejszyłam obroty miksera i dodawałam po jednym żółtku. Drugie dopiero wtedy, kiedy poprzednie zostało dobrze wmieszane.
Do masy jajecznej dosypywałam suche składniki i za pomocą szpatułki wmieszałam je do masy. Delikatnie od spodu do góry, tak aby się wszystko dobrze połączyło, jednocześnie zachowując strukturę piany.
Ciasto przelałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na około 30 – 35 minut (do suchego patyczka). Nie jest wskazane otwieranie drzwiczek piekarnika przez pierwsze 20 minut.
Po upieczeniu biszkopt upuściłam razem z foremką z wysokości około 50 cm na podłogę. To zapewni, że biszkopt zachowa równą powierzchnię. Następnie włożyłam ponownie do piekarnika i zostawiłam do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy całkowicie wystygł okroiłam delikatnie, ale dokładnie nożem bok biszkoptu od tortownicy i wyjęłam z formy.
Wykonanie masy serowej:
Wbiłam całe jajka do misy, wsypałam cukier i ubiłam na puszystą masę. Dodałam twaróg i Ricottę. W trakcie miksowania wsypałam budyń. Ucierałam, żeby składniki się dobrze połączyły.
Kremówkę ubiłam na puch i przełożyłam do masy jajecznej. Wymieszałam.
Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej dodałam ekstrakt waniliowy, do drugiej Nutellę.
Wymieszałam obie masy. Każdą osobno.
Spód tortownicy wyłożyłam ponownie papierem do pieczenia a wewnętrzną stronę obręczy tortownicy wysmarowałam masłem.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Upieczony spód ciasta ułożyłam w tortownicy. Masę serową wykładałam na jego środek po 2 łyżki masy zaczynając od jasnej. Następnie na środek tego krążka 2 łyżki ciemnej. I tak do wyczerpania obu mas serowych. W ten sposób tworzyły się krążki.
Sernik wstawiłam do piekarnika na około 60 minut. Studziłam przy wyłączonych drzwiczkach.
Wyjęłam i po całkowitym wystudzeniu wstawiłam z foremką do lodówki na noc.
Wszystkie składniki na polewę rozgrzałam w rondelku. Ciepłą rozsmarowałam na serniku.
Dodatkowo roztopiłam w kąpieli wodnej białą czekoladę i ciepłą wylałam na czekoladową polewę i utworzyłam wzorek.