Składniki: (na około 10 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki piure z dyni (z tego przepisu) 1/2 szklanki mleka = 2 łyżki mleczka kokosowego light + uzupełniamy zwykłym mlekiem 1 i 3/4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie do szklanki wlewamy 2 łyżki mleczka kokosowego (u mnie light) i dopełniamy do wysokości 1/2 szklanki zwykłym mlekiem. Na patelnię z minimalną ilością tłuszczu (można smażyć też bez) wykładamy łyżką porcje ciasta tworząc w ten sposób małe placuszki. Placuszki smażymy na małym płomieniu na złoto z obu stron. U mnie w domu nawet sceptycy dyniowych smaków wprost zakochali się w tych placuszkach. Dodajemy 1/2 szklanki piure z dyni (gęste).