Składniki: (na 2 porcje) 3 jajka 4 łyżki majonezu (można zamienić na 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki majonezu) 2 ogórki kiszone pół puszki tuńczyka w kawałkach 4 łyżki kukurydzy 2 łyżki starter mozzarelli 2 rzodkiewki 2 dymki przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do dań z jajek kiełki lub posiekany szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Warstwowo układamy: białka, dymkę, kiszone ogórki, rozsmarowujemy łyżką majonez, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, wykładamy odsączonego tuńczyka, teraz nakładamy kukurydzę, majonez, posypujemy go małą szczyptą przyprawy do dań z jajek, teraz wiórki mozzarelli i pokrojona rzodkiewka. Sałatka warstwowa w pucharkach jest nie tylko pyszna, ale też prosta w przygotowaniu. Sałatka warstwowa w pucharkach To idealna propozycja na śniadanie, drugie śniadanie lub kolację. Taka sałatka (w większej ilości) sprawdzi się również na najróżniejsze przyjęcia. Białka i żółtka doprawiamy szczypta przyprawy do dań z jajek. Na koniec kilka kiełków lub posiekany szczypiorek do dekoracji. Można ją wówczas przygotować w jednej dużej szklanek misce.