Chlebek bananowy z kakao 300 g mąki pszennej (typ 450) 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao lub karobu 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl orzechów włoskich 500 g dojrzałych bananów (im ciemniejsza skórka, tym słodsze) cukier waniliowy 150 g masła 120 g cukru (można pominąć, jeśli banany są wyjątkowo słodkie) 1 jajko Obrane i pokrojone z grubsza banany miksuję blenderem na papkę (można rozgnieść widelcem). Na blogu pojawił się już przepis na ciasto bananowe z obłędnym śmietankowym sosem , więc jeśli macie nadmiar mocno dojrzałych bananów, wypróbujcie obie receptury. Piekę około 50 minut lub do suchego patyczka (nakłuwam ciasto drewnianym patyczkiem/wykałaczką i jeśli ciasto się do niego nie przykleja, to znaczy, że jest gotowe). Dodaję jajko i mieszając, wsypuję na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem i solą) i puree z bananów.