Wkładamy do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalewamy wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzujemy je 10 min od momentu zagotowani się wody. Pomidory w galarecie zalewa: myjemy, na środku nacinamy na krzyż i wkładamy porcjami do wrzątku, gdy skorka zacznie odchodzić obieramy. Gdy zalewa jest chłodna mieszamy zalewę z wodą z żelatyną. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy jeszcze 5 minut, żeby zalewa nabrała aromatu. Jeśli słoiki są większe, czyli 600 ml do 1 litra to pasteryzujemy 15-20 min. Jeśli brzegi wieczek nam się ubrudziły od pomidorów to należy je dokładnie wytrzeć.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2013/08/pomidory-w-galarecie.html