Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej - 250ml mleka - 70g cukru - 80g masła - 30g świeżych drożdży - szczypta soli - 4 duże jabłka - 2 łyżki cukru - 1 jajko - Masło rozpuszczamy, wlewamy mleko. Nakładamy nadzienie na środku (jeżeli dalej jest zbyt wodniste dosypujemy kaszy manny). Odstawiamy do wyrośnięcia mniej więcej na 2 godziny. Przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości na niewielkim ogniu. Każdy prostokąt nacinamy na 1/3 długości tworząc grzebień. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Mieszankę przelewamy do mąki z cukrem i szczyptą soli i zagniatamy gładkie ciasto.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://cukiernia-pychotki.blogspot.com/2017/08/najlepsze-drozdzowki-z-jabkami-hit.html