Chałwowiec - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
30.08.2017 19:05
Chałwowiec - BEZ PIECZENIA

Składniki

Składniki na masę chałwową:

1,5 szklanki mleka

100 g cukru

5 żółtek

40 g mąki ziemniaczanej

250 g chałwy

300 g miękkiego masła

cukier wanilinowy

2 łyżki likieru Amaretto

 

Dodatkowo:

1,5 szklanki mocnej słodzonej kawy

2 łyżki Amaretto

250 gram herbatników kakaowych

16 biszkoptów

pół słoiczka konfitury wiśniowej

 

Rozmiar blaszki do pieczenia:

24cmx28cm

Przepis

Roztapiamy 100 gram cukru w jednej szklance gotującego się mleka. Mieszamy i odstawiamy.

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #1

Pięć żółtek ucieramy przy pomocy miksera kolejno z 40 gramami mąki ziemniaczanej oraz dodawanej stopniowo pół szklanki mleka.

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #2

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #3

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #4

Mleko z dodatkiem cukru doprowadzamy do wrzenia następnie dodajemy naszą masę z jajek. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji budyniu.

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #5
Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #6

Chałwę kruszymy na mniejsze kawałki przy pomocy widelce. Masło miksujemy i dodajemy do niego naszą chałwę. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo wcześniej przegotowaną i ostudzoną masę budyniową.

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #7

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #8

W międzyczasie dodajemy również dwie łyżki Amaretto.

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #9
Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #10

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #11

Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pierwsza warstwę herbatników czekoladowych, następnie wykładamy połowę masy chałwowej.

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #12

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #13

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #14

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #15

Na masę chałwową wykładamy biszkopty, które wcześniej nasączyliśmy w kawie. Biszkopty pokrywamy konfiturą wiśniową.

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #16

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #17

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #18

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #19

Kolejnym krokiem jest wyłożenie pozostałej masy chałwowej oraz wierzchniej warstwy herbatników czekoladowych.

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #20

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #21

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #22

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #23

Tak przygotowane ciasto należy włożyć na kilka godzin do lodówki.

I gotowe.

Ciasto rozpływa się w ustach.

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #24

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #25

Zdjęcie Chałwowiec - BEZ PIECZENIA #26

Inspiracją dla Przepisu był blog: http://zjemto.blox.pl

Przepis: http://zjemto.blox.pl/2015/03/Chalwowiec-bez-pieczenia.html