Składniki
Składniki na masę chałwową:
1,5 szklanki mleka
100 g cukru
5 żółtek
40 g mąki ziemniaczanej
250 g chałwy
300 g miękkiego masła
cukier wanilinowy
2 łyżki likieru Amaretto
Dodatkowo:
1,5 szklanki mocnej słodzonej kawy
2 łyżki Amaretto
250 gram herbatników kakaowych
16 biszkoptów
pół słoiczka konfitury wiśniowej
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
Roztapiamy 100 gram cukru w jednej szklance gotującego się mleka. Mieszamy i odstawiamy.
Pięć żółtek ucieramy przy pomocy miksera kolejno z 40 gramami mąki ziemniaczanej oraz dodawanej stopniowo pół szklanki mleka.
Mleko z dodatkiem cukru doprowadzamy do wrzenia następnie dodajemy naszą masę z jajek. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji budyniu.
Chałwę kruszymy na mniejsze kawałki przy pomocy widelce. Masło miksujemy i dodajemy do niego naszą chałwę. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo wcześniej przegotowaną i ostudzoną masę budyniową.
W międzyczasie dodajemy również dwie łyżki Amaretto.
Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pierwsza warstwę herbatników czekoladowych, następnie wykładamy połowę masy chałwowej.
Na masę chałwową wykładamy biszkopty, które wcześniej nasączyliśmy w kawie. Biszkopty pokrywamy konfiturą wiśniową.
Kolejnym krokiem jest wyłożenie pozostałej masy chałwowej oraz wierzchniej warstwy herbatników czekoladowych.
Tak przygotowane ciasto należy włożyć na kilka godzin do lodówki.
I gotowe.
Ciasto rozpływa się w ustach.
Inspiracją dla Przepisu był blog: http://zjemto.blox.pl
Przepis: http://zjemto.blox.pl/2015/03/Chalwowiec-bez-pieczenia.html