🙂 Składniki na 4 porcje: – 500ml przecieru pomidorowego – 5 pomidorów – 4 papryki – 1 ostra papryczka (opcjonalnie) – 10ml oliwy/oleju – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka słodkiej papryki – 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej – 2 szczypty pieprzu cayenne lub chili – 150ml śmietanki 30% (opcjonalnie: do zupy/do dekoracji) – sól, pieprz – natka pietruszki do dekoracji *opcjonalnie: makaron W sporym garnku, na oliwie/oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zazwyczaj robi się je sprawnie i szybko, nie zwraca się uwagi na wielkość i sposób pokrojonych warzyw, są sycące, pięknie wyglądają, składają się z ogromnej ilości warzyw i nie potrzeba im dodatku kasz, makaronów, czy ryżu. 4-8. 5. Dodajemy śmietanki, jeżeli jej używamy i gotujemy 2 min/100C/obr.2. 6. Przepis na Thermomix: 1. Do naczynia miksującego wkładamy paprykę i pomidory, rozdrabniamy 4 s/obr. 5. 2. Pomidory i papryki drobno kroimy lub rozdrabniamy w malakserze, przekładamy do garnka i dusimy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Może wydawać się to dosyć dziwne, ale uwierzcie – mam wielu znajomych, którzy mają dokładnie tak samo! Jeśli używamy śmietanki, dodajemy ją do zupy, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Osobiście, za świeżymi pomidorami nie przepadam, ale zupy i sosy z ich dodatkiem wcinam jak szalona. Do tej zupki potrzebujemy prawie tylko pomidorów i papryk, ale za to nie potrzebujemy bulionu, jak to zwykle w zupach bywa. Miksujemy zupę na krem, stopniowo zwiększając obroty 1 min/obr.