Składniki na mięsną warstwę: – 800g mięsa mielonego wołowego – 1 łyżka oleju – 1 duża marchew – 1 duża cebula – 225g groszku mrożonego lub świeżego – 1 łyżka świeżego rozmarynu – 1 łyżka świeżego tymianku – 4 ząbki czosnku – sól, pieprz – kilka chlupnięć sosu Worcestershire – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 100ml czerwonego, wytrawnego wina – 100ml gorącego bulionu (lub 100ml wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego) Składniki na ziemniaczaną warstwę: – 1kg ziemniaków – 100ml śmietanki 30% – 35g masła – 2 żółtka – sól, pieprz * Ponadto, możemy przygotować go na różne sposoby – w brytfance, czy nawet w postaci tarty na kruchym spodzie. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i tłuczemy na purée, łączymy z pozostałymi składnikami na ziemniaczaną warstwę, aż masa będzie jednolita. W większych daniach świetne jest to, że starczają na parę dni, dzięki czemu możemy zwolnić się z gotowania. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucamy mięso i smażymy do momentu, aż się całkowicie zetnie. Następnie do mięsa dodajemy sól i pieprz, startą (lub drobno pokrojoną) cebulę, marchewkę, groszek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy, aż marchew zmięknie. Jednym z takich dań jest Shepherd’s Pie, czyli dobrze doprawione mięso mielone z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką. Jeżeli nie mieliście okazji jeść tego wykwintnego dania – koniecznie musicie to nadrobić!