Składniki: Składniki: - główka czerwonej kapusty (około 1 kg) - 1 cebula - 2 liście laurowe - około 150 g boczku wędzonego - warzywko (domowe, kupne) - sól, pieprz do smaku - 1 nie cała łyżka octu lub soku z cytryny 1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, wykrawam głąb i szatkuje. 3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje na sam koniec. Zagotowuje i odlewam tą wodę tzn. odcedzamy kapustę (możemy do tej gotującej się wody dorzucić w całości cebulę i też ją zagotować jeśli mamy problemy żołądkowe, ja tak właśnie robię) 2. U mnie w domu nie gościła ona za często dlatego musiałam przeprowadzić dokładny wywiad z mamą i starsza siostrą jak ją dobrze przyrządzić :)