Do dzieła kochani 🙂 Składniki na spód: – 100g amarantusa ekspandowanego – 50g masła orzechowego – 40g oleju kokosowego – 20g miodu/syropu klonowego/z agawy – około 6 łyżek mleka/napoju sojowego Składniki na galaretkę i panna cottę: – 500g świeżych malin – 400ml mleczka kokosowego – 4 łyżki erytrolu – 2 łyżeczki agaru lub 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji: – kilka malin – kilka listków mięty – wiórki kokosowe Amarantus, olej kokosowy, masło orzechowe i miód umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Do małej miseczki wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny, zalewamy ją odrobiną zimnej wody, mieszamy, a następnie zalewamy małą ilością wrzątku i mieszamy, aż się rozpuści i nie będzie grudek. Jeśli macie trudność z jej wydostaniem możecie zamoczyć filiżanki na chwile w gorącej wodzie i przełożyć na talerz.) Jeśli macie trudność z jej wydostaniem możecie zamoczyć filiżanki na chwile w gorącej wodzie i przełożyć na talerz.) Do małej miseczki wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny, zalewamy ją odrobiną zimnej wody, mieszamy, a następnie zalewamy małą ilością wrzątku i mieszamy, aż się rozpuści i nie będzie grudek. PANNA COTTA: Jeżeli używamy agaru: Do soku z malin dodajemy mleczko kokosowe, łyżeczkę agaru i 2 łyżki erytrolu. (Jeśli pozostanie Wam trochę panna cotty, przelejcie ją do okrągłych miseczek (filiżanek) i odstawcie do stężenia na 2-3 godziny. (Jeśli pozostanie Wam trochę panna cotty, przelejcie ją do okrągłych miseczek (filiżanek) i odstawcie do stężenia na 2-3 godziny. Sok z malin z mleczkiem ściągamy z ognia. Tak przygotowaną masą wykładamy formę na tartę z wyjmowanym spodem o średnicy 21cm. Jeżeli używamy agaru: Do przetartych malin dodajemy 1 łyżeczkę agaru i 2 łyżki erytrolu. Tak przygotowaną galaretkę wylewamy na schłodzony spód i ponownie wkładamy do lodówki. Tak przygotowaną galaretkę wylewamy na schłodzony spód i ponownie wkładamy do lodówki. Wyjmujcie panna cottę na talerz, przekładając miseczkę do góry dnem. Wyjmujmijcie panna cottę na talerz, przekładając miseczkę do góry dnem. Jest niezwykle prosta, a w dodatku niesamowicie smaczna, mimo że, może na taką nie wyglądać. Ostawiamy do stężenia na około 3-4 godziny.