Tarta z masłem orzechowym

Krzysztof
Przepisy
29.03.2014 7:48
Tarta z masłem orzechowym

Przepis

Kruchy spód maślany z dodatkiem jajka:

260 g mąki

100 g masła

70 g cukru

1 małe jajko

szczypta soli

W misce wymieszać mąkę, cukier i sól, następnie dodać pokrojone na kawałeczki masło i wszystko siekać nożem. Później wyrobić z palców "kruszonkę", dodać jajko i wyrobić krótko ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Formę do tarty 28 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę, a następnie ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach - przez 8 minut z obciążeniem, a następnie ok. 12 minut bez, do lekkiego zezłocenia.

Składniki na karmel (toffee):

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanki wody

2 łyżki miodu lub golden syrupu

3/4 szklanki śmietanki 30 lub 36%

2 łyżki masła

W rondlu umieścić cukier, wodę i miód lub golden syrup, wymieszać trzepaczką i podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania. Następnie gotować ok. 5-10 minut aż do uzyskania karmelowego koloru. Wtedy zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać kremówkę, wciąż mieszając. Na końcu dodać masło, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Ponadto:

1 szklanka masła orzechowego

1/3 szklanki orzechów ziemnych solonych, posiekanych drobno

2 tabliczki mlecznej czekolady

1 łyżka oleju

Masło orzechowe stopić w rondelku. Rozprowadzić na wystudzonym spodzie, posypać orzechami i włożyć na 10 minut do zamrażarki. Następnie rozsmarować na tym przygotowany karmel i znowu zamrażać przez 10 minut. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z olejem. Wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić, a potem schłodzić w zamrażarce przez ok. 25 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną