Przepis
Kruchy spód maślany z dodatkiem jajka:
260 g mąki
100 g masła
70 g cukru
1 małe jajko
szczypta soli
W misce wymieszać mąkę, cukier i sól, następnie dodać pokrojone na kawałeczki masło i wszystko siekać nożem. Później wyrobić z palców "kruszonkę", dodać jajko i wyrobić krótko ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Formę do tarty 28 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę, a następnie ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach - przez 8 minut z obciążeniem, a następnie ok. 12 minut bez, do lekkiego zezłocenia.
Składniki na karmel (toffee):
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
2 łyżki miodu lub golden syrupu
3/4 szklanki śmietanki 30 lub 36%
2 łyżki masła
W rondlu umieścić cukier, wodę i miód lub golden syrup, wymieszać trzepaczką i podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania. Następnie gotować ok. 5-10 minut aż do uzyskania karmelowego koloru. Wtedy zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać kremówkę, wciąż mieszając. Na końcu dodać masło, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Ponadto:
1 szklanka masła orzechowego
1/3 szklanki orzechów ziemnych solonych, posiekanych drobno
2 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
Masło orzechowe stopić w rondelku. Rozprowadzić na wystudzonym spodzie, posypać orzechami i włożyć na 10 minut do zamrażarki. Następnie rozsmarować na tym przygotowany karmel i znowu zamrażać przez 10 minut. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z olejem. Wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić, a potem schłodzić w zamrażarce przez ok. 25 minut.