4 pojedyncze piersi kurczaka (ewentualnie 2 piersi indyka) 4 jajka + 4 łyżeczki mleka + 4 łyżeczki mąki + szczypta przyprawy uniwersalnej papryka konserwowa 2-3 Dlaczego nie? Ja przygotowałam omlety na malutkiej patelence – tak małej, że zmieści się na niej tylko jedno jajo sadzone. Jedno jajko rozbijamy do garnuszka, mieszamy z 1 łyżeczką mleka, 1 płaską łyżeczką mąki oraz szczyptą soli lub przyprawy uniwersalnej. Jeśli Wy nie macie tak małej patelni, możecie przygotować od razu większy omlet i pokroić go na kawałki. Na nim, przez środek, układamy paseczki papryki konserwowej, a boki posypujemy posiekaną natką. Paprykę konserwową (u mnie 2 sztuki) kroimy na cienkie paseczki. Wylewamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną niewielką ilością masła. bulionu sól, pieprz masło/olej Każdy filet nacinamy po długości, tak by otrzymać większy kawałek. Na malutkiej patelni smażymy omlety. Na środku każdego fileta układamy omlet.