Bułeczki z cheddarem i żurawiną

Ewa
Śniadania
23.04.2020 9:04
Bułeczki z cheddarem i żurawiną

ciepłego mleka około 80-100 g masła 150 g sera cheddar 2 garście suszonej żurawiny Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Łączymy z ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut do podrośnięcia. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Radzę też nie rezygnować z tego dodatku, no chyba, że nie jesteście fanami suszonej żurawiny. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarabiamy, a następnie dzielimy na równe części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Udostępnij Zapisz Wspaniałe bułeczki z wyrazistymi dodatkami – serem cheddar oraz suszoną żurawiną. mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 szkl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/04/23/buleczki-z-cheddarem-i-zurawina/