Składniki: Granola: - garść orzechów włoskich, - garść orzechów laskowych, - 4-5 garście płatków owsianych, - garść płatków migdałowych, - garść suszonej żurawiny, - garść wiórków kokosowych, - ew. kilka sztuk suszonej moreli, daktyli, śliwek itp., - 2 łyżki masła, - 1 łyżka kakao, - 1-2 łyżeczki melasy karobowej/miodu (do smaku), - łyżeczka cynamonu/przypraw korzennych, - kilka pierniczków toruńskich Kopernik (użyłam Katarzynek beztłuszczowych, bez lukru). |Zdjęcie: http://www.kopernik.com.pl/pl/74_0/produkt_katarzynki__.html| Dodatkowo: - 1 mały jogurt naturalny, - 1-2 łyżki domowej granoli piernikowej, - owoce: borówka amerykańska, jeżyny, nektarynka, - ew. (miód do smaku). Na koniec po upieczeniu dodajemy (jeśli nie piekliśmy razem) morele, żurawinę, daktyle oraz pokruszone na mniejsze kawałki pierniczki. Dodajemy do orzechów, ew. możemy owoce dodać po upieczeniu, żeby były bardziej miękkie (podczas pieczenia trochę wysychają). Wszystko mieszamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C, ok. 10-15 min. do zarumienienia, ewentualnie mieszamy co jakiś czas. Żurawinę oraz inne suszone owoce zalewamy gorąca wodą, trzymamy tak przez ok. 1 min. Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, dodajemy granolę i owoce: borówkę, jeżyny i nektarynkę. Na zdrowe śniadanie polecam domową granolę z jogurtem naturalnym i owocami.