Składniki: - 5 jajek (5 żółtek, 5 białek), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - szczypta soli, - 5 łyżek oleju, - 1 szklanka cukru drobnoziarnistego (do wypieków), - 1 opakowanie cukru migdałowego (np. Delecta), - 1 szklanka mąki, - ok. 100 g maku (kupiłam już zmielony), - 3 śmietany 30% (po 330ml), - 2 mascarpone (po 250), - 2 tabliczki mlecznej czekolady, - 3-4 łyżki cukru (do smaku, do bitej śmietany), - wiśnie z kompotu/mrożone (wcześniej rozmrożone) tak ok. 1 szklanka, - 1 łyżeczka pasty waniliowej, - sok z wiśni do nasączenia biszkoptu/Amaretto/nalewka lub likier wiśniowy. Na pierwszy blat wykładamy ubitą śmietanę, na nią dodajemy odsączone na papierze ręcznikowym wiśnie z kompotu. Następnie dodajemy cukier i powoli wsypujemy mąkę z makiem (wsypujemy powoli patrząc na konsystencję ciasta - nie może być za gęste i za twarde (czasem wystarczy 1/2 szklanki mąki). Dzielimy na 3 części: 2 mniejsze na masę do środka i jedną większą na górę i boki. Następnie dookoła odkrajmy ciasto nożem od blaszki, dzielimy na 3 równe części, każdą możemy nasączyć sokiem z wiśni, w wersji dla dorosłych - nalewką wiśniową lub Amaretto. W garnuszku w kąpieli wodnej roztapiamy 2 tabliczki czekolady, chwilę czekamy aż ostygnie, a następnie dodajemy ją do bitej śmietany, delikatnie mieszamy. Na tę okazję zrobiłam pyszny tort makowy, z wiśniami, przełożony bitą śmietaną z czekoladą. Do misy miksera wrzucamy śmietanę z mascarpone, dodajemy cukier (do smaku, pamiętając, że warstwa czekoladowa będzie słodka od czekolady mlecznej). Wykładamy nią 2 blat, na to ponownie wiśnie i ostatni blat. Dekorujemy makiem (najłatwiej mak wysypać na talerzyk, podsunąć pod tort i dmuchać w niego. Pieczemy ok. 30-45 min. w 180°C na termoobiegu (do suchego patyczka).