Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi

Obiad

24.08.2017 13:38

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi

Sałatka z halloumi Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – 6-7 średnich ziemniaków – 1 cukinia – 1 duży pomidor lub 2 mniejsze – 300 g polędwiczki wieprzowej – 200-250 g sera halloumi – 1 puszka pomidorów – 1 ząbek czosnku – pół szklanki świeżych ziół do sosu: natka pietruszki, koperek, bazylia, szczypiorek, oregano, lub inne które lubicie – sól i zioła prowansalskie lub zioła włoskie – oliwa – kilka listków bazylii do podania Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w plasterki o grubości 2-3 ml. Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów: – fasolka po bretońsku – wołowina duszona w ciemnym piwie – boeuf bourguignon – gulasz wołowy z czerwonym winem – Boeuf Strogonow – pad thai z kurczakiem – kotlet schabowy – placek po węgiersku – młoda kapusta – chlebek z cukinii – Polecam Wam także pyszne przepisy na: – kotlet schabowy – schabowy inaczej – pulpety w sosie pomidorowym – zupa ogórkowa – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami – Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem Możecie zrobić ją w wersji mięsnej z polędwiczką tak jak ja, ale równie smaczna będzie kiedy polędwicę pominiecie skupiając się na samych warzywach, dodając np nieco więcej pomidorów i cukinii. Zapiekankę z tego przepisu robi się dłuższą chwilę, ale jest niezwykle prosta w przygotowaniu i w 90% jednogarnkowa 🙂 Tak przygotowaną zapiekankę po raz ostatni wstawcie do piekarnika i zapiekajcie 7-9 minut, aż ser z góry nabierze koloru. Usmażcie je na patelni grillowej po 2 min z każdej strony. Do blendera włóżcie pomidory z puszki (lub świeże), świeże zioła, odrobinę soli i pieprzu, oraz czosnek. Natrzyjcie spód niewielką ilością oliwy i wyłóżcie w nim pierwsze piętro z ziemniaków. Wstawcie do piekarnika również pod przykryciem z folii aluminiowej na 10 minut. W międzyczasie pokrójcie cukinię w plasterki podobnej grubości jak ziemniaki. Możecie pokroić je nieco wcześniej w plasterki o grubości ok 1 cm.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/zapiekanka-ziemniaczana-warzywami-serem-haloumi/