Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – chlebek z pesto – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – tort czekoladowy z owocami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – sernik z kajmakiem chlebek bananowy Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 140 g miękkiego masła – 140 g cukru (białego, kokosowego, trzcinowego) – 2 duże jaja rozmiar L – 140 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 duże lub 3 małe dojrzałe banany – dodatkowo: masło i mąka do formy, ew 1 banan do ozdobienia ciasta Przygotowanie: Jaja i masło powinno być wcześniej wyjęte z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Możesz go oczywiście urozmaicić – dodając różne rodzaje cukru, cynamon lub orzechy. Do mojego wypieku wykorzystałam dwa rodzaje cukru – biały i cukier kokosowy. Za pomocą miksera połącz z masłem na puszystą masę a następnie dodaj po jednym jajku i szybko zmiksuj do połączenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 40-50 minut, do czasu aż patyczek wbity w ciasto przestanie być lepiący. Do masła z cukrem dodaj mąkę, proszek o pieczenia i banany. Najważniejsze, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, wręcz idealny do wykorzystania bardzo dojrzałych bananów, które masz w domu.