MASA ORZECHOWA: - szklanka obranych orzechów włoskich - 1 jajo duże - 70 ml mleka - 3 łyżki miodu - przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, goździki, kardamon - łyżka masła W/w składniki za pomocą blendera, zmiksuj na gładką masę. Zapraszam Was na wspólne pieczenie ciasta z gruszkami i masą orzechową! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 150 g masła - 300 g mąki krupczatki - 1 jajo duże - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka lodowatej wody - 85 g cukru Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku do końca sama i jest obłędna, na pewno wykorzystam ją jeszcze nie raz bo rozkochałam się w tym smaku. Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. A w tym roku orzechów włoskich mam całą masę, więc będą częstym gościem na moim stole. Więc ciasta z gruszkami pewnie będą się tu rzadziej pojawiały, bo ostatnio było ich tu sporo ;-). Na wierzch z reszty ciasta uformuj ozdobny wzorek, albo listki, albo po prostu zrób kratkę.