Temperatura pieczenia 170 stopni C. Grzanie: dół. masa dyniowa: - 750 g pieczonej dyni Hokkaido - 3 jaja - 250 g serka mascarpone - 4 łyżki cukru brązowego - 50 ml esencji pomarańczowej lub otartej skórki z pomarańczy - 1/4 łyżeczki kardamonu - 1/4 łyżeczki cynamonu W/w składniki umieść w misie robota i zmiksuj blenderem na gładką masę. Mój ostatni nabytek w IKEA to do duża forma do tarty VARDAGEN o średnicy 32 cm, świetnie się sprawuje, mogę ją myć w zmywarce i przede wszystkim jest na tyle duża, że przygotowane w niej ciasto wystarczy dla wszystkich gości. Zostawiam Wam przepyszny przepis na tartę, który umili na pewno nie jedno popołudnie! przepis TARTA PUMPKIN spód ciasta: -100 g zimnego masła - 180 g mąki pszennej - 2 żółtka - 1 białko WYKONANIE: W/w składniki zagnieć na jednolite ciasto. Są dostępne wciąż w sprzedaży pod nazwą FULLTALIG A w samej kuchni widzicie zmiany, nie mogłam się doczekać, kiedy Wam je pokażę. Ciasta nigdy mi się nie przypalają na brzegach i ostatni powód- po prostu taka forma pięknie się prezentuje na stole. Zastawa STRIMMIG to nowość w sklepiei od razu wpadła mi w oko, ze względu na piękne ryflowane zdobienia. Dni stają się coraz krótsze, chętniej chowamy się pod kocykiem, z kubkiem gorącej kawy, w towarzystwie dobrego domowego ciasta i najlepiej ciekawej książki. Jeśli szukasz tego jedynego stołu, przy którym można niespiesznie prowadzić rozmowy to zerknij na podobne modele w skandynawskim stylu: SKOGSTA - piękny duży stół z drewna akacji lub dębowy MÖCKELBY W pełni wysuwane ciche szuflady, nawet te, których nie widać na zdjęciu na pierwszy rzut oka. Pyszny kruchy spód ciasta, gładka, kremowa i sernikowa masa z dyni, z głęboką nutą pomarańczy i przypraw korzennych to strzał w dziesiątkę! W ubiegłym roku na Boże Narodzenie kupiłam zestaw trzech świeczników z czarnej stali i do dzisiaj używamy ich najczęściej. W listopadzie doskwiera każdemu z nas brak światła, a tak naprawdę krótszy dzień, ciemno i szaro za oknem robi się znacznie wcześniej. Jeśli stoicie właśnie przed tym bardzo ważnym wyborem i zastanawiacie się nad zabudową kuchenną, to z całego serducha polecam Wam odwiedziny w sklepie IKEA. Nie wiem czy wiecie, ale podkładki te są wykonywane ręcznie dla IKEA, dlatego każda jedna jest unikatowa, znajdziecie je na dziale kuchennym pod nazwą SOARÉ . Masę wylej na podpieczony spód tarty i piecz przez 40 minut w temp. 170 stopni C. Na stół, jak już wspominałam, nie nakładam obrusa, lubię naturalne surowce, dlatego używam bardzo trwałych podkładek z trawy. Żeby trochę rozweselić i nadać kobiecego charakteru na stole, wybrałam różową zastawę, bo która z nas nie lubi tego koloru? Bo w szafkach i w szufladach mam kolejne szuflady, kosze i półki. IKEA i od razu wpadła mi w oko, ze względu na piękne ryflowane zdobienia. W tym czasie absolutnie zawsze mam w domu świece i lampeczki. Schłodź przez kwadrans w lodówce, wylep formę do tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. To ten moment w roku, kiedy już gdzieś tam, myślami oglądamy się za grudniem, ale ciałem wciąż czujemy jesień. Nadaje się super do codziennego użytku, jest dostępna w trzech kolorach: szarym, różowym i granacie. Nadaje się super do codziennego użytku, jest dostępna w trzech kolorach: szarym, różowym i granacie. Jesień w listopadzie, to czas, który większość z nas lubi sobie umilać pysznym jedzeniem. Sprawdzi się idealnie dla 4 osobowej rodziny, a w razie kiedy przyjdą goście, może pomieścić sześć osób. Znajdziemy w tej serii: duże talerze, deserowe Kubki są bardzo poręczne, nadają się do herbaty i kawy. Ponadto: - 250 ml śmietanki 36% ( schłodzona z lodówki) - 1 łyżka cukru pudru - garść orzechów laskowych - korzenne pierniki Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder.