Mocno pierniczkowy sernik z ricotty z nutą mięty

Beata
Ciasta
23.08.2017 10:00
Mocno pierniczkowy sernik z ricotty z nutą mięty

Polecam Wam go bardzo :-) Tortownica 23 cm Składniki spód: 180 g pierniczków serc toruńskich 120 g ciasteczek owsianych 120 g roztopionego masła Masa serowo - pierniczkowa: 750 g serka ricotta 1 opakowanie 120 g pierniczków serc toruńskich 4 jajka L 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru pudru 10 listków mięty Wierzch: 125 g mascarpone 6 łyżek mleka 2% 1 łyżeczka cukru pudru 4 sztuki pierniczków serc toruńskich świeże truskawki listki mięty 1. Serniczek na spodzie ciasteczkowym ( ciastka owsiane mieszane z pierniczkami), następnie ricotta a w niej mnóstwo pierniczków i mięta, wierzch to serek mascarpone wymieszany z mlekiem, pierniczki, truskawki i mięta. Przekładamy ciasteczka wymieszane z masłek, ugniatany rekami i wstawiamy do lodówki (ja zostawiam na czas w którym przygotuję masę serową) 3. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Na masę dajemy pokrojone w drobną kostkę 4 pierniki serca, pomiędzy pierniczki dajemy połówki truskawek i listki mięty. Po mące do masy dodajemy serki ricotta, miksujemy, żeby składniki nam się połączyły, następnie dodajemy miętę i pokrojone pierniczki. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach około 10 minut. W blenderze kielichowym blendujemy ciasteczka i pierniczki na miał. Po godzinie zmieniamy na funkcja (góra - dół) i pieczemy jeszcze 10 minut. Mieszamy łyżka, do momentu, aż serek ładnie połączy się z mlekiem (będzie po prostu bardziej puszysty). Zblendowane ciasteczka przekładamy do miski, dodajemy roztopione masło i zagniatamy ręcznie. 2. Tortownicę (spód) wykładamy papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2017/08/mocno-pierniczkowy-sernik-z-ricotty-z.html