Składniki: (4 porcje) - 400-450 g. makaronu spaghetti - 400 g. kurek - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół: tymianku, rozmarynu, koperku, natki pietruszki - pół łyżki małych listków świeżej szałwii - odrobina soku z cytryny do smaku - sól - świeżo mielony czarny pieprz - do posypania ser twardy typu parmezan (u mnie Dziugas) Kurki oczyść za pomocą pędzelka z drobinek ziemi, piasku czy liści (unikaj mycia kurek, bo niepotrzebnie nasiąkną wodą). Na dużej patelni podgrzej masło i oliwę, wrzuć kurki i smaż na średnim ogniu pod pokrywką przez najwyżej 4 minuty (nigdy nie dodawaj soli do kurek na początku odróbki!). Większe grzyby pokrój na kilka kawałków, mniejsze tylko na pół a całkiem małe pozostaw w całości. Zdejmij pokrywkę, dodaj posiekany w cienkie plasterki czosnek oraz wszystkie zioła, mieszaj i smaż jeszcze przez 3 minuty.