Drożdżówka z jagodami

Ciasta

20.08.2017 10:33

Drożdżówka z jagodami

Potrzebujemy:Na ciasto: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 8 dag drożdży - 1 szklanka mleka - ½ rozpuszczonej kostki masła - 1 łyżka oleju - zapach waniliowy - 60 dag mąki pszennej (ale tak naprawdę to tyle, ile zabierze ciasto) - konfitura jagodowa Na lukier: - 2 czubate łyżki cukru pudru - sok cytrynowy - troszeczkę wody Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Przepis ten jest w mojej rodzinie tak długo, że już nie pamiętam od kogo go dostałyśmy. Drożdże rozcieramy w mleku z łyżeczką mąki i cukru. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jest smakowite zarówno suche, jak i z dodatkiem konfitury. Ciasto musi być elastyczne i dobrze wyrobione. Po godzinie ciasto powinno być dobrze wyrośnięte.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tylkopysznie.blogspot.com/2017/08/drozdzowka-z-jagodami.html