wody 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki sosu sojowego Kapusta 1/2 czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Tempura 2 mniejsze bakłażany 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki ryżowej 1 szkl. wody 1/2 łyżeczki nasion anyżu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól, pieprz Oraz 2 mniejsze bakłażany 2 szkl. Koniecznie wypróbujcie :) Składniki: (około 9 sztuk) Pampuchy 350 g. mąki pszennej + 3-4 łyżki do podsypywania 200 ml. lekko ciepłego mleka 2 jajka 40 g. masła 20 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli W połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem na bazie jabłek, surówką z czerwonej kapusty i ulubioną sałatą, tworzy naprawdę godne polecenia danie. Odkładaj na blat i pozostaw na 10-15 minut do podrośnięcia. W tym czasie zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Podawaj ze słodko-kwaśnym sosem z jabłek, posiekaną sałatą, czerwoną kapustą i chrupiącymi kąskami bakłażana. Ostudź. Drożdż rozkrusz do miski, dodaj cukier, połowę mleka i 2 łyżki mąki. Sos 2 jabłka 5 łyżek cukru trzcinowego 1 szkl. Kapustę drobno poszatkuj, wrzuć na wrzącą wodę i gotuj przez minutę. Bakłażany pokrój w 0,5 cm. plastry, nasól z obuwdu stron. Gotuj przez 20-25 minut, następnie zblenduj, wlej ocet balsamiczny i sos sojowy. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i chwilę wyrabiaj. Bakłażany zanurzaj w tempurze a następnie obtaczaj w panko. Składniki na tempurę wymieszaj ze sobą.