Zdrowsze zamienniki cukru - ksylitol i erytrol

Fit
18.08.2017 17:18
Zdrowsze zamienniki cukru - ksylitol i erytrol

Koszt kilograma cukru to ok 2,50 zł , ksylitol jest znacznie droższy - jego średnia cena to ok 39zł/kg, ale przez internet można kupić go znacznie taniej, np TUTAJ Ja mimo wszystko polecam zainwestować w ksylitol - osobiście cukru nie używam prawie wcale, bo nie słodzę herbaty czy kawy, nie piekę za dużo ciast (zresztą ksylitol nie nadaje się do wypieku ciast drożdżowych, bo nie reaguje z drożdżami).Kupując paczkę ciastek w sklepie raczej nie mamy szans na kupno takich gdzie został użyty ksylitol, natomiast w domu, na własne potrzeby takie ciastka możemy upiec, a ich koszt nie będzie znacznie większy niż tych sklepowych - za to będą one z pewnością znacznie zdrowsze :) Ta sytuacja pokazuje doskonale, to co w zasadzie było do przewidzenia - że zakazywanie nic nie daje i prowadzi tylko do sytuacji, że drożdżówki i snickersy chodzą na czarnym rynku (albo raczej korytarzu szkolnym) z wielokrotną przebitką, a przedsiębiorczy uczniowie są niczym dilerzy handlujący białą śmiercią (w tym przypadku cukrem).Czy w Ministerstwie Zdrowia naprawdę nikt nie potrafił na tyle rozciągnąć swoich horyzontów myślowych żeby pomyśleć o tym, że szkoła nie jest więzieniem (wbrew temu co sądzą niektórzy uczniowie) i dzieci mogą sobie kupić niezdrowe jedzenie w drodze do szkoły, na przerwie, czy po lekcjach. Jeszcze jedna ważna informacja na temat tego zamiennika cukru -jeśli widzimy więc w składzie to E, to nie ma się czego obawiać, lecz wręcz przeciwnie ;)Kolejnym zamiennikiem cukru jest erytrol, którego nazwa nie brzmi jak coś zdrowego, ale na szczęście jest inaczej ;)(który zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier)- czyli idealne rozwiązanie dla diabetyków,- całość spożytego erytrolu jest wydalana z moczem.- W przeciwieństwie do ksylitoluco dla niektórych może być zaletą, dla innych wadą ;) Dlatego często dodawany jest do gum do żucia, czy cukierków.- Co więcej -, a do tegodrożdżakowcami typu candida (sacharoza i glukoza sprzyjają rozwojowi tych grzybów).- W przeciwieństwie do cukru- Ksylitol- Ksylitol ma tylko jedną właściwość na którą warto uważać -Jego dzienne spożycie nie powinno przekraczać 3 łyżeczek. Zwany inaczej cukrem brzozowym, jest pod każdym względem lepszy od glukozy, czy sacharozy, przynajmniej z kilku powodów: Dlaczego więc ksylitol nie jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym zamiast sacharozy? Jak czytam o tym, że matki zaniepokojone faktem, że w szkolnych stołówkach kucharki ograniczyły ilość soli i cukru w gotowanych posiłkach, pakują swoim biednym dzieciom solniczki do plecaka, to zadaję sobie pytanie - WTF???OK, tyle tytułem wstępu i narzekania ;) Pamiętajmy o tym, że cukier nie zawsze musi być słodki i znajduje się nie tylko w słodyczach. Po spożyciu cukrów prostych szybciej stajemy się głodni, więc więcej jemy (zwykle znowu cukrów prostych i koło się zamyka).W przypadku kiedy spożywamy produkty, które zawierają głównie cukry złożone, nasz organizm zanim je przyswoi, musi rozłożyć je do cukrów prostych na co zużywa energię i czas - dlatego dłużej jesteśmy syci. Natomiast na temat cukru, uzależnieniu od niego i o tym jak wyjść z tego uzależnia pisałam jakiś czas temu w poście: Jeśli chcemy osiągnąć słodkość cukru, należy dodać ok 30% więcej erytrolu niż jest podane w przepisie dla cukru. Na szczęście najbardziej powszechny cukier z buraka nie jest jedyną alternatywą :) ______________________ Jeśli spodobał Ci się wpis, lub jeśli uważasz za wartościowe to co publikuję na tym blogu, będę wdzięczna za linkowanie do tych treści, które uważasz za interesujące :) Dlatego jest on niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak wystarczy popatrzeć na współczesne dzieci i nastolatków, a także dorosłych żeby stwierdzić, że nasze społeczeństwo już ma problem z nadwagą. Podejrzewam, że odpowiedzią na to pytanie jest cena ksylitolu w porównaniu do zwykłego cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://7godzinsnu.blogspot.com/2015/10/co-zamiast-cukru-czyli-ksylitol-i.html