Ser smażony z kminkiem

Jolanta
Przekąski
18.08.2017 6:48
Ser smażony z kminkiem

jak w tym przepisie: Serek topiony (domowy) Składniki: 1/2 kg sera twarogowego tłustego 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli, 2 żółtka 1 łyżeczka kminku Aby przygotować ser smażony, niestety trzeba poczekać kilka dni, gdyż twaróg z którego przygotowuje się ser smażony musi zgliwieć. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej postaci krojąc w plastry (to dla tych, którzy wytrzymają do następnego dnia) 🙂 Piotrek ma inny sposób na przygotowanie twarogu, topi go na parze. W innych rejonach Polski ser smażony również jest znany, ale jednak to u nas w Wielkopolsce jest uznany za produkt regionalny i to nasz region słynie z wyrobu tego smacznego sera. Ser smażony został wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w dniu 21 kwietnia 2009 r. , jeden z z etapów jego produkcji musi przebiegać w granicach Województwa Wielkopolskiego. Ser smażony można jeść od razu smarując nim chleb, lub schładzamy go w lodówce i wtedy kroimy go w plastry i układamy na chlebie z masłem. Wspominając kuchnię babci Tosi to właściwie zawsze mam na myśli ser smażony, ruskie pierogi, królika w sosie słodko-kwaśnym i najpyszniejsze gołąbki z ryżem i boczkiem, których do tej pory nie potrafię odtworzyć. A wszystkie etapy produkcji mojego sera smażonego przebiegają w granicach Wielkopolski: twaróg pochodzi ze Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie, a produkcja odbywa się Trzciance 😉 Dodajemy do sera twarogowego sól do smaku (1 łyżeczka wystarczy) i 1 łyżeczkę kminku (w całości, nie mielonego). Po przestaniu całą noc w lodówce ser uzyskuje zwartą konsystencję i można go kroić w plasterki. Przepis na ten ser smażony z kminkiem mam od mojej babci. Ser smażony może mieć dwie postacie: naturalną, bez dodatków oraz z dodatkiem kminku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/wyroby-domowe/ser-smazony-kminkiem/