Schab w białym sosie z ziołami

Jolanta
Obiad
14.04.2016 6:32
Schab w białym sosie z ziołami

Sztuka mięsa: Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2-3 szklanki wrzącej wody mały pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 -3 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Sól sos: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka wywaru z gotowania schabu 1/2 szklanki śmietanki 30% sól i biały pieprz do smaku Natka pietruszki, oregano, tymianek i koperek Dodatki: Sałatka kolorowa z rukoli i pomidorów Schab w sosie ziołowym został przygotowany na bazie schabu peklowanego parzonego, ale że przygotowanie takiego schabu zajmuje kilka dni poniżej podam Wam przepis na przygotowane takiego dania ze świeżego kawałka schabu. Ugotowane plastry schabu wyjmujemy z wywaru, układamy na talerzach np. po 2 plastry i polewamy sosem ziołowym, podajemy z kuskus i sałatką, resztę sosu możemy podać w sosjerce. Rondel z grubym dnem rozgrzewamy i delikatnie obsmażamy plastry schabu z obu stron na suchej patelni. Przepis na schab w białym sosie z ziołami. Stopniowo dolewamy do zasmażki zimny wywar z gotowania schabu i śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką rózgową i zagotowujemy sos. Polecam też nasz przepis na schab w sosie śmietanowym bez mąki. Taka wieprzowa sztuka mięsa smakuje też doskonale w sosie chrzanowym z puree ziemniaczanym i buraczkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/drugie-danie/schab-sosie-ziolowym-sztuka-miesa/