Tarta ze szpinakiem i łososiem składniki na ciasto: - 1 jajko - 200 g mąki owsianej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 100 g masła składniki na masę: - 300 g świeżego łososia - 100 g świeżego szpinaku - 100 g mozzarelli - 4 jajka - 1 ząbek czosnku - 2 dymki - 100 ml śmietany - świeży koperek - sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składanki ciasta łączymy ze sobą, zagniatamy, formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą, a następnie odkładamy do lodówki na 30 minut. Łososia pokroić na kostki wielkości około 1,5 cm, mozzarellę pokroić w kostkę, a jeśli jest to mozzarella w mini kulkach to każdą kulkę przekroić na pół. Szpinak umyć, osuszyć i razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć przez około 3 minuty na łyżeczce masła klarowanego. Po tym czasie wyjmujemy ciasto wykładamy między dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Nikt z moich znajomych ich nie przyrządzał, na mieście też nie spotykałam tego typu dań. Brak glutenu w cieście czasem była kłopotliwy gdyż ciasto nie jest sprężyste i się kruszy. Dziś jest zupełnie inaczej, szczególnie, że w mieście mamy kilka francuskich knajpek gdzie takie tarty można zjeść bez problemu. Oczywiście ze względów zdrowotnych przerobiłam spód do tarty na takie bez białej mąki. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, na który wykładamy np. groch. Piec w temperaturze 180 stopni c przez około 30 minut.