Krem z kalafiora z pieczarkami składniki: - 500 g kalafiora - 200 g ziemniaków - 1 cebula - 1 szalotka - 300 g pieczarek - 1 litr bulionu warzywnego - sól, pieprz, chilli - natka pietruszki - masło klarowane do smażenia wykonanie: Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. Kalafior, który udało mi się kupić był już dość mały, ale nie ma się co dziwić gdyż jesień już na finiszu. Nalewamy porcje zupy na talerz, na środek układamy pieczarki, całość posypujemy natką pietruszki. Warzywa jednak zawsze są rodzime, dlatego w moich przepisach nie zobaczycie cukinii czy pomidora w środku zimy. Staram się być wierna zasadzie sezonowo i lokalnie, wyjątkiem niestety są cytrusy, którym nie potrafię się oprzeć. Wiem, że nie o takiej zupie marzyły, ale ta też przypadła im do gustu, choć młodsza córka odmówiła zjedzenia pieczarek. Zupełnie nieoczekiwanie udało mi się kupić na targu polski kalafior.