Kruche ciastko z kminkiem i parmezanem składniki: - 60 g tartego parmezanu - 180 g mąki owsianej - 1 jajko - 70 g masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka kminku w ziarenkach - 2 szczypty pieprzu z Espelette* - mąką ryżowa do podsypania ciasta Wykonanie: Mikserem ubijamy miękkie masło, oliwę, jajko, sól, pieprz i parmezan. W zasadzie to świąteczne menu dopięte jest już na ostatni guzik i wszystko jest już dokładnie zaplanowane. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. * Jeśli nie robicie uszek do barszczu to może dacie się skusić na kruche, wytrawne ciasteczko. Pracy nie ma przy nim zbyt wiele, a smak bardzo ciekawy i fajnie się komponuje z barszczem. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na posypaną mąką ryżową stolnicę. Pieprz z Espelette – odmiana papryki chili, która uprawiana jest we francuskiej gminie Espelette