Przepis
Kto nie lubi młodych ziemniaków…no kto? Ja mam do nich słabość a w szczególności do młodych.Mogę ich jeść na wszystkie możliwe sposoby.A w sałatkach sprawdzają się idealnie.Dziś zrobiłam na kolację lekką sałatkę … bez majonezu.Młode ziemniaki mają też mniej kalorii niż te stare.Więc nie żałujcie sobie… :)
Sałatka z młodych ziemniaków z tuńczykiem
Składniki:
1 kg młodych,małych ziemniaków
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie
1 puszka groszku drobnego
pęczek szczypiorku
1 łyżka musztardy
pieprz biały
sól
Przygotowanie:
Młode ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie.Ważne,aby ziemniaków nie przegotować.Ostudzone ziemniaki kroimy w ćwiartki.Dodajemy do nich odsączony z wody groszek i pokrojony szczypiorek.Tuńczyka odsączamy na sicie z oliwy,jednak jej nie wylewamy.Tuńczyka przekładamy do sałatki.Do oliwy z tuńczyka dodajmy pieprz,sól i musztardę.Energicznie mieszamy.Dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy,aby ziemniaki pozostały w całości.Najlepiej miesza się sałatkę rękoma.
Inspiracja: Mój własny przepis.