Przepis
Sałatka ziemniaczana z kabanosami
2013-03-19 1 KOMENTARZ
Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka.Nie jest może zbyt wystawna,ale zawsze cieszy się dużym powodzeniem na przyjęciach.Pomysł na sałatkę powstał w czasie przeglądu lodówki.Zawsze metoda „co w lodówce” świetnie się sprawdza.To wtedy właśnie powstają u mnie najlepsze sałatki.
577257_437195473023162_1285978961_n
Składniki:
1 kg ziemniaków sałatkowych
200 g kabanosów
2 małe czerwone cebule
1/2 puszki groszku konserwowego
4 jajka
1 duży pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
1 mały pęczek koperku
Sos:
150 g majonezu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy kieleckiej
1/2 łyżeczka pieprzu białego
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości dodając do wody dwie łyżki soli,odcedzamy.Po ostygnięciu obieramy z łupinek i kroimy w dużą kostkę lub półplasterki.Jajka gotujemy na twardo,obieramy i kroimy w cząstki.Cebulę kroimy w bardzo cieniutkie piórka,a rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki.Kabanosy kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm.Szczypiorek i koperek siekamy.Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.Z przygotowanych składników w salaterce robimy warstwy.Część ziemniaków,warzyw,jajek,kabanosów i zieleniny polewamy częścią sosu.I tak postępujemy do wykorzystania wszystkich składników.Wszystko bardzo delikatnie mieszamy.Przy nakładaniu sałatka sama zacznie się łączyć.Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Inspiracja: Mój własny pomysł.